Bij dit onderdeel bespreek ik 6 artikels en motiveer ik mijn keuze.
1: Dit was de Boekenbeurs 2014
De Antwerpse Boekenbeurs klokt af op 154.000 bezoekers, precies evenveel als vorig jaar. Met dank aan een inhaalmanoeuvre het voorbije weekend. Bij de standhouders overheersen gemengde gevoelens.
Symbolischer kon het gisteren haast niet op een overvolle Boekenbeurs. Pascale Naessens zit hoog op haar troon, met devoot aanschuivende rijen die met de diva van het healthy food op de foto willen. Wat verderop, aan de stand van Atlas-Contact, de grijze kruin van Jeroen Brouwers, gezeten aan een laag tafeltje op de VBK-stand. Uiterst geduldig signeert hij zijn nieuwe roman 'Het hout'. Zonder toeters en bellen, met een beverig handschrift en een kluitje wachtenden rond zich. Jawel, op de Boekenbeurs moet de literatuur zijn plaats kennen.
Pascale Naessens en Jeroen Meus zijn dan ook de verwachte triomfators van de voorbije editie, met 2.753 verkochte exemplaren voor Meus ('Mijn 200 klassiekers') en 1.773 voor Naessens ('Puur eten dat je gelukkig maakt'). Toch was het een Boekenbeurs met een hoogst moeizame start door het warme Allerheiligenweekend. Om in extremis toch af te klokken op 154.000 bezoekers, een evenaring van vorig jaar. "Bijna de helft van de bezoekers kwam de laatste vier dagen opdagen", zegt Boek.be-directeur André Vandorpe. "Ondanks het goede weer, wat nogmaals bewijst dat boekenliefhebbers masochisten én uitstellers zijn. (lacht)" De onbetwiste topdag was 10 november, toen Kevin De Bruyne kwam signeren, en 20.000 bezoekers langskwamen.
Dat er natuurlijk weer flink gezucht en gesakkerd is over de accomodatie op Antwerp Expo, is intussen vertrouwde prik. Maar de renovatie hangt in de lucht, verzekert Vandorpe: "Normaal zou beheerder Artexis daarmee van start gaan eind 2015, begin 2016. De stad wil de Boekenbeurs tegen elke prijs hier houden. Als je weet dat 46 procent van de bezoekers uit de provincie Antwerpen komt, is dat ook logisch. Maar we moeten in 2016 wel de garantie hebben dat we de beurs kunnen handhaven in de beste omstandigheden. Ik heb preventief toch al andere locaties bezocht."
Bij WPG Uitgevers heerste tevredenheid, ondanks de barre atmosfeer waarin de Boekenbeurs van start ging na de inkrimping van De Bezige Bij Antwerpen en het terugtrekken van Stan Lauryssens' Schoenaerts-boek bij Manteau.
"Ach, bezoekers en lezers zijn niet bezig met de naam van de uitgever die op het boek staat. De titel en de auteur telt. Niemand is ons komen zeggen dat ze ons gaan boycotten of De Bezige Bij Antwerpen net meer gaan steunen", zegt Erwin Goegebeur van WPG België.
Bij VBK Uitgevers, dat goed boerde met Haruki Murakami, Herman Koch, Dimitri Verhulst en Jeroen Brouwers in de fondsen, is er toch enige ongerustheid: "Het viel ons op dat het bestedingspatroon van de bezoekers terugggeschroefd is", zegt Vé Bobelyn, directeur van VBK België. "Dat het de eerste dagen zo rustig was heeft ons parten gespeeld. Bovendien viel de Boekenbeurs grotendeels buiten de herfstvakantie. Dat moet volgend jaar toch beter afgestemd worden." Volgens een enquete van Boek.be zou de omzet nochtans bij 70 procent van de standhouders gelijk gebleven zijn of gestegen.
De grootste glunderende gezichten treffen we bij Lannoo, dat met Pascale Naessens' kookkunsten sowieso al op rozen zat. "We hadden niet gedacht dat we onze omzet zouden evenaren na het topjaar 2013, maar dat is moeiteloos gebeurd. Ja, wij zijn bijzonder tevreden."
bron: DeMorgen, http://www.demorgen.be/expo/dit-was-de-boekenbeurs-2014-a2118195/, Dirk Leyman, laatst geraadpleegd op 15/11/14
bespreking:
Dit artikel handelt over de boekenbeurs in Antwerpen (editie 2014). De boekenbeurs in Antwerpen is een jaarlijks evenement georganiseerd door boek.be waarbij de expohal van Antwerpen afgehuurd wordt en uitgeverijen hun boeken aan de man proberen te brengen. Dit evenement kan jaarlijks op een heel aantal bezoekers rekenen. Dit jaar waren er dat 154.000 (hetzelfde aantal als in 2013). Er waren tevreden en ontevreden uitgeverijen na afloop van het evenement. De grootste winnaars waren de boeken van Jeroen Meus en Pascal Naessans (en hun respectievelijke uitgeverijen natuurlijk). Er komen ook meer en meer stemmen op die zeggen dat de accomodatie op Antwerp Expo niet goed genoeg is. De stad zelf wil het evenement graag in Antwerpen houden (46% van de bezoekers komt uit de provincie Antwerpen), maar dan zullen er wel renovaties moeten komen (deze zouden normaal van start gaan eind 2015-begin 2016). Ook suggereren ze in dit artikel dat de boekenbeurs beter in de herfstvakantie zou vallen en daar is natuurlijk wel iets voor te zeggen.
Motivatie:
Ik heb dit artikel gekozen omdat ik al veel ervaring heb met de boekenbeurs (ik ben er de afgelopen 6 jaar telkens naartoe gegaan). Dit jaar was het eerste jaar dat ik niet kon gaan en daar had ik toch wel spijt van omdat er veel interessante schrijvers en beroemdheden (Kevin De Bruyne) zijn langsgekomen. Persoonlijk hoop ik ook dat de boekenbeurs gewon blijft doorgaan in Antwerpen en dat we de boekenbeurs kunnen verschuiven naar de week van de herfstvakantie zodat mensen die anders nooit kunnen komen op die manier toch een kans hebben om het evenement te bezoeken.
2:
2:
Patrick Modiano wint Nobelprijs voor Literatuur 2014
De Nobelprijs voor Literatuur 2014 gaat naar de Franse schrijver Patrick Modiano. Dat heeft het Nobelprijscomité in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.
Het nobelprijscomité kent de onderscheiding toe aan Modiano voor zijn "kunst van de herinnering waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotgevallen tot leven roept en de leefwereld van de bezetting onthult". Het is de 11e keer dat een Franse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur wint.
Zijn werk wordt gekenmerkt door thema's als melancholie, herinnering en de zoektocht naar het verleden. Dit heeft alles met zijn afkomst te maken.
Patrick Modiano is op 30 juli 1945 in Parijs geboren. Zijn vader Albert was een jood van Italiaanse afkomst, zijn moeder Louise Colpijn een actrice geboren in Antwerpen. Ze speelde onder meer mee in de film "Bande à part" van Jean-Luc Godard uit 1964.

Tijdens WO II wist zijn vader te nauwer nood aan het naziregime te ontsnappen. Hoewel Modiano deze periode zelf niet heeft meegemaakt, speelt de oorlog hierdoor een belangrijke rol in zijn werk, nota bene in zijn eerste drie romans "La place de l'étoile" (1968), "La ronde de nuit" (1969) en "Les boulevards de ceinture" (1972).
Die laatste roman leverde hem in 1972 de Grand Prix du Roman van de Académie française op. Zes jaar later kwam daar de prestigieuze Prix Goncourt bij voor zijn roman "Rue des boutiques obscures".
Naast romans schrijf Modiano kinderboeken en filmscenario's. Volgens de filmwebsite imdb speelde hij in 1997 ook een kleine rol aan de zijde van Catherine Deneuve in de film "Généalogies d'un crime" van Raoul Ruiz.
Veel van zijn werk is inmiddels naar het Nederlands vertaald. Lange turven schrijft hij zelden: zijn boeken tellen meestal hooguit 200 pagina's. Twee jaar geleden schreef hij de roman "L'herbe des nuits" die in het Nederlands onder de titel "Het gras van de nacht" is verschenen. Recent bracht hij de roman "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier" uit.
Modiano wordt omschreven als een timide man die de media schuwt en niet graag interviews geeft. Het Nobelprijscomité slaagde er naar eigen zeggen zelfs niet in hem op voorhand te verwittigen. De onderscheiding levert hem in elk geval een kleine 900.000 euro op.
bron: deredactie;http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2114093, Alexander Verstraete, laaats geraadpleegd op 20/11/14
Bespreking:
Dit artikel vertelt ons dat Patrick Modiano de nobelprijs voor de literatuur in de wacht heeft gesleept met zijn boek "kunst van de herinnering". Het is reeds de 11e keer dat een Franse schrijver de nobelprijs voor de literatuur weet binnen te rijven. Zijn werk wordt gekenmerkt door thema's als melancholie, herinnering en de zoektocht naar het verleden. Dit heeft alles met zijn afkomst te maken (zijn vader was een Italiaanse Jood en kon maar ternauwerdood aan het naziregime ontsnappen--> we vinden veel elementen van WOII in zijn werken). Modiano schrijft ook kinderboeken en filmscenario's. Veel van zijn werken zijn naar het nederlands vertaald. Met het winnen van de Nobelprijs streek hij een kleine 900.000 op.
Motivatie
Ik heb dit artikel gekozen omdat ik zeer geïnteresserd ben in de Nobelprijzen. Ik probeer vaak te volgen wie er welke prijs wint en met wat ze dat doen. Ik heb echter nog nooit eerder van deze schrijver gehoord, maar zijn boeken gaan over thema's die mij erg interesseren. Het is hoe dan ook een schrijver om een oogje op te houden in de toekomst!
3:
3:
PASSA PORTA FESTIVAL

di 24/03/2015 - 12:32Onder het thema 'Now & then' organiseert Passa Porta voor de vijfde keer een groots literair festival in Brussel. Vier dagen lang, van 26 tot 29 maart, staat de hoofdstad in het teken van Het Boek, met als hoogtepunt een uitgebreid literair parcours op alle mogelijk denkbare locaties.
Om de twee jaar palmt het literaire huis Passa Porta de hoofdstad in. Vier dagen lang is er geen ontkomen aan: honderd schrijvers en denkers uit de hele wereld zijn te vinden op alle mogelijke locaties in Brussel. Ze spreken en vertellen er over (hun) literatuur, ideeën en tijd. ‘Now & then’ is dit jaar het thema, naar leven en schrijven als manieren om de tijd anders te ervaren. Naar boeken die een nieuwe kijk geven op heden, verleden en toekomst. En naar de auteur als tijdreiziger en chroniqueur.
Drie grote avonden
De aftrap -of ‘ouverture’ zoals dat veel mooier heet- van het festival vindt op donderdag 26 maart plaats in Bozar, waar David Van Reybrouck de openingsrede op zich neemt . Daarna volgt een interview met de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave Le Clézio. Uitzonderlijk, want de man vertoont zich zelden in het openbaar. Hij opent het festival met een gesprek over zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenlang motiveert.
De tweede avond wisselen de Haïtiaans-Quebecse auteur en hedonist Dany Laferrière en de Canadese Nancy Hustonvan gedachten over de mogelijkheden die de festivalthema’s tijd en literatuur (‘now & then’) te bieden hebben. Plaats van afspraak is de Botanique.
De tweede avond wisselen de Haïtiaans-Quebecse auteur en hedonist Dany Laferrière en de Canadese Nancy Hustonvan gedachten over de mogelijkheden die de festivalthema’s tijd en literatuur (‘now & then’) te bieden hebben. Plaats van afspraak is de Botanique.
Zaterdagavond wordt omgedoopt tot de ‘Lange nacht van het korte verhaal’. Genodigden en vertellers met dienst zijn de auteurs Christine Angot, Kevin Barry, Michel Faber, Régis Jauffret, Ljoedmila Petroesjevskaja, A.L. Snijders en Annelies Verbeke. Ze worden muzikaal bijgestaan door An Pierlé.
Een literair parcours
Op zondag 29 maart mag u zelf uw parcours samenstellen door de straten, huizen en bars van Brussel. Passa Porta plaatst honderd auteurs, onder wie twintig striptekenaars, op 25 locaties in de hoofdstad. Zij lezen er voor, gaan er in gesprek, inspireren of motiveren tot in het wassalon toe. Dichteres-performer Maud Vanhauwaert trakteert op een yogasessie om de dag te starten. Terwijl u via beweging de tijd vertraagt en ruimte, licht en lucht verkent, leest zij verzen die ingaan tegen de drukte van de stad.

Of laat uw toekomst lezen, niet in een glazen bol maar in een stripverhaal, bij de tekenaars van ‘Your future in cartoons’ (AB Foyer). In de vele verborgen hoekjes en veloursen zeteltjes van de bar Goupil Le Fol kan u luisteren naar ‘Verboden boeken’, boeken zoals ‘Lolita’ of ‘Meester en Margarita’ die ooit in de westerse wereld werden verboden of gecensureerd. Er is zelfs ruimte voor stilte, zoals bij pianist Marino Formenti die zich twaalf dagen opsluit in een galerie, in The Silent Box of gewoon bij ‘Eén minuut stilte’. Géén stilte, maar een donderpreek in de Beursschouwburg bij Hart Boven Hard. Het is de dag van hun Grote Parade in Brussel en Joost Vandecasteele en Eric De Staercke formuleren de tien hartenwensen rond belangrijke maatschappelijke thema’s als armoede en duurzaamheid. En er wordt ook de kleine lezers gedacht, met ‘Kleine verhalen voor een lange nacht’ en het Passa Porta Kids Festival. En dat is maar een kleine greep uit het grote aanbod.
100 ontmoetingen
Uiteraard zijn er ook talloze lezingen, interviews en gesprekken met de auteurs die vanuit alle hoeken van de wereld naar Brussel zijn afgezakt. Cobra.be sprak eerder al met een aantal onder hen naar aanleiding van nieuwe uitgaves en stippelt zo een voorbeeld uit van een mogelijk parcours, al zal u toch hier en daar voor moeilijke keuzes komen te staan. Weet in ieder geval dat u uw dag kunt afsluiten in de Henri Le Boeufzaal van Bozar (18u15) met een interview met de Britse auteurIan McEwan, een niet te missen festivalafsluiter.
Bron: Cobra; http://cobra.be/cm/cobra/boek/1.2281511, s.n., laatst geraadpleegd op 14/04/15
Bespreking
Dit artikel handelt over een 'literair festival', georganiseerd door Passa Porta (literair huis). Het is eeen vierdaags literair feest (van 26 tot 29 maart) in de hoofdstad met als thematiek 'Now & Then'. Met deze titel doelt men op de connectie tussen het heden en het verleden. De schrijver wordt door het schrijven als het ware een tijdreiziger die naar het verleden kan terugkeren, maar ook een blik kan werpen op de toekomst. Het hoogtepunt van dit evenement is het literaire parcours. Passa Porta plaast dan 100 auteurs over heel Brussel die graag aan de mensen hun boeken en visies toelichten. Je mag zelf je parcours ook uitstippelen. Het festival wordt afgesloten met een interview met de Britse auteur Ian McEwan in de Henri Le Boeufzaal van Bozar.
Motivatie
Dit artikel beviel mij wel omdat ik een groot voorstander ben van dit soort evenementen. Het is een evenement voor alle leeftijden (kinderen: Pasa Porta Kids festival) zodat ook iedereen kan meegenieten. Het geeft de mensen de kans om in de hoofdstad gedurende enkele dagen een waar 'literatuurbad' te nemen en het verhaal achter hun (favoriete) boek te horen uit de mond van de auteur zelf.
4:
Bespreking
Dit artikel handelt over een 'literair festival', georganiseerd door Passa Porta (literair huis). Het is eeen vierdaags literair feest (van 26 tot 29 maart) in de hoofdstad met als thematiek 'Now & Then'. Met deze titel doelt men op de connectie tussen het heden en het verleden. De schrijver wordt door het schrijven als het ware een tijdreiziger die naar het verleden kan terugkeren, maar ook een blik kan werpen op de toekomst. Het hoogtepunt van dit evenement is het literaire parcours. Passa Porta plaast dan 100 auteurs over heel Brussel die graag aan de mensen hun boeken en visies toelichten. Je mag zelf je parcours ook uitstippelen. Het festival wordt afgesloten met een interview met de Britse auteur Ian McEwan in de Henri Le Boeufzaal van Bozar.
Motivatie
Dit artikel beviel mij wel omdat ik een groot voorstander ben van dit soort evenementen. Het is een evenement voor alle leeftijden (kinderen: Pasa Porta Kids festival) zodat ook iedereen kan meegenieten. Het geeft de mensen de kans om in de hoofdstad gedurende enkele dagen een waar 'literatuurbad' te nemen en het verhaal achter hun (favoriete) boek te horen uit de mond van de auteur zelf.
4:
No comments:
Post a Comment